| Wie zijn wij? | Klik hier voor andere WebWinkels van ePacking |
FAQ over composteren
compost


Bio Pack verkoopt verantwoord composteerbare producten. Wij bieden duurzame alternatieven voor milieu-onvriendelijke verpakkingen en disposables.

Door hun keuze voor composteerbare producten werken horeca & catering bedrijven actief mee aan een verandering in recyclage.

Wij krijgen veel vragen over compostering & de verwerking. Hier delen wij de meest gestelde vragen en antwoorden met jullie!

Vraag 1: Wat betekent composteerbaar?

Heel kort samengevat betekent composteerbaar dat het materiaal kan worden afgebroken tot goede compost in minder dan 12 weken in een industriële composteringsinstallatie.

Composteren is het aërobe (met zuurstof) uit elkaar vallen van organische materialen door micro-organismen onder gecontroleerde omstandigheden. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en wormen. Composteren vermindert het volume en gewicht van de grondstoffen. Het transformeert de grondstoffen in een waardevolle bodemverbeteraar: compost.

Een verpakking is composteerbaar als het voldoet aan de Europese composteringsnorm EN-13432. Dit zijn de 4 criteria waaraan moet worden voldaan:
 1. Minstens 90% van het product breekt af binnen 12 weken tot deeltjes van minder dan 2 mm
 2. Binnen 6 maanden breekt het product af tot organische stoffen (CO² en mineralen).
 3. De toegestane maximumconcentraties voor zware metalen en fluor wordt niet overschreden.
 4. Het toegevoegde product heeft geen schadelijk invloed op de kwaliteit van de compost.
Onafhankelijke erkende certificatie-instellingen, zoals TÜV Austria en DIN Certco, voeren de certificatieprocedure van EN-13432. Daarin worden basismaterialen, verschillende additieven en andere producteigenschappen geëvalueerd in een labo.

Beide logo’s geven aan dat de disposables overeenstemmend met EN-13432 gecomposteerd kunnen worden. Niet op alle  gecertificeerde disposables staan de logo's specifiek vermeld. Soms is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te printen op het materiaal.

Al onze producten zijn composteerbaar conform de norm EN-13432. Wilt u van specifieke producten de certificaten opvragen, neem contact met ons op. Wij houden de certificering per product bij.


Vraag 2: Biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

De termen biologisch afbreekbaar en composteerbaar zorgen vaak voor verwarring.

Een biologisch afbreekbaar product kan worden afgebroken door micro-organismen, warmte en lucht. maar levert niet noodzakelijk kwalitatieve compost op. Er zijn dus géén garanties over of de compost van goede kwaliteit is én ook is de snelheid niet bepaald. Bij composteerbare verpakkingen is dat wel altijd het geval.

Vergeet dus de term “biologisch afbreekbaar”, het vertelt ons bovendien niets over binnen welke tijd dit kan (hout is biologisch afbreekbaar, maar een blokhut kan generaties lang blijven staan).

Composteerbaar betekent dat iets binnen 12 weken kan afbreken op een milieuvriendelijke wijze tot bruikbare en voedende compost in  industriële compostering. De compost is gezond en kan gebruikt worden. Daarom zijn we trots dat alle Bio Pack producten 100% composteerbaar zijn.

De voordelen van compost & composteren: 

compost hand voedingsresten1. Verkleint afvalhoeveelheid (natuurlijke recyclage vorm
2. Is een meststof
3. Verbetert de bodemstructuur: betere lucht- en water huishouding verbetert plantengroei
4. Zandgronden drogen minder vlug uit & zware gronden draineren het overtollige water beter
5. Vermindert bodemerosie
6. Maakt de bodem beter bewerkbaar
7. Brengt de zuurtegraad naar optimale waarde
8. Buffer voor temperatuurverschillen tussen dag en nacht
9. Verbetert de planten tegen parasieten en ziekten
10. Verbetert de smaak van groenten
 ...

Vraag 3: Composteerbaar vs. thuis composteerbaar?

Er zijn 2 mogelijke composteringsprocessen:

 1. Industriële compostering (in een compostinstallatie)
 2. Thuis compostering (bij u thuis in de composthoop of compostvat)

Het belangrijkste verschil tussen composteren in een industriële installatie en in een thuis omgeving is dat de temperaturen in industriële compostfaciliteiten veel hoger zijn en stabiel worden gehouden.

De temperatuur van een thuiscompost is meestal lager en minder constant is en ook wordt beïnvloed door meerdere andere factoren zoals weersomstandigheden. Onze MaterBi zakken (meer details hier) bijvoorbeeld zijn thuis composteerbaar.

De materialen op een rij:

 Industrieel composteerbare materialen  Thuis composteerbare materialen
 Suikerriet (met biolaminatie)
 Suikerriet
 PLA Palmblad
 CPLA Hout, karton & cellulose (met PLA coating)
  Natureflex
  Mater-Bi

Vraag 4: Wat zijn composteeromstandigheden?

Composteerbare verpakking moeten zich in de juiste omstandigheden bevinden om te kunnen composteren. Industriële compostering creëert de perfecte balans tussen microben, vocht en warmte, zodat composteerbare verpakkingen kunnen worden opgenomen in de compostering van voedselafval.

De omstandigheden thuis variëren afhankelijk van de vaardigheden van de bewoner, dus daar doen we geen uitspraken over, maar er zijn succesvolle proeven uitgevoerd met behulp van compostbakken.

De benodigdheden voor een goede compostering:
 1. Vochtigheid 
 2. Temperatuur
 3. Micro-organismen (bijvoorbeeld wormen)
 4. Samenstelling compost omgeving (een goeie mix)
 5. Grootte materialen (hoe kleiner hoe beter)
 6. Goeie beluchting van de compost omgeving
 7. Voldoende mengen
Een goeie mix is onontbeerlijk!

Om een goede thuis compostering te kunnen doen, heeft u als samenstelling een 50/50 mix van groene en bruine materialen nodig.

Het groene materiaal voegt stikstof & voedingsstoffen aan de mix toe en houdt het vochtig, het bruine materiaal voegt koolstof aan de mix toe en houdt de structuur van de compost stevig!

 Groene compost materialen Bruine compost materialen
 Fruitresten & -schillen
 Papier & karton
 Groentenresten & loof
 Hooi & stro
 Theezakjes & koffiedik
 Keukenpapier
 Gazonmaaisel & onkruid
 Snoeihout

Een gezonde composthoop hebben? Volg het MANGO-principe:

- Mengen: meng bruin en groen materiaal door elkaar. Voeg af en toe lava of basaltmeel toe.
- Afdekken: Zorg voor een dak op de composthoop. Hierdoor blijft de warmte binnen en bevordert het proces. Jute zakken, plastic zeil of een oud tapijt volstaat om op de hoop af te dekken.
- Natmaken: Om te testen of de composthoop genoeg vocht heeft, knijp een handvol compost materiaal uit. Komen er enkele druppels uit? Dat is goed, anders water toevoegen.
- Grote composthoop: Kleine emmers afval zullen trager composteren dan een m³ composthoop. 
- Omdraaien: na een tijd kan je alles door elkaar scheppen. Zorg ervoor dat wat eerst aan de buitenkant zat nu aan de binnenkant zit.

Nog wat tips!
- Kleiner maken: als u de materialen door de hakselaar kan halen zal de compostering sneller gaan
- Rakel af en toe de kartonnen bestanddelen op om de lucht door de compost te doen vloeien
- Hou gekookt voedsel en vlees uit de composthoop om ongewenste bezoekers te vermijden

Vraag 5: Waarom wegwerpverpakking composteerbaar maken?

Composteerbare wegwerpverpakkingen zijn ontworpen voor recyclage in een industriële compostinstallatie, waar deze voorzieningen bestaan.

Dit betekent dat u dan geen sortering meer hoeft te doen. Zowel de composteerbare beker, het dekseltje, het burgerdoosje, de mes en de servet kunnen perfect samen weggeworpen worden. En dit zonder etensresten te moeten verwijderen. En extra pluspunt is dat wanneer de wegwerpverpakking en de etensresten samen in één vuilnisemmer zitten, deze ook netter blijft en dus gemakkelijker vervangen kan worden.

Composteren is niet áltijd de beste oplossing. Bio Pack zal bijvoorbeeld geen composteerbare waterflessen aanbieden, want PET heeft nu al een vergevorderde recyclage-infrastructuur. Maar voor wegwerpverpakking met etensresten is composteren een logische oplossing.

Vraag 6: Mogen deze disposables mee met het GFT?


Onze verpakkingen zijn er theorisch voor gemaakt om in GFT mee te worden gegeven. Helaas is het in België en Nederland de ophaal- en verwerkingsstructuur nog niet op poten om dit soort composteerbare verpakkingen te gaan verwerken.

Dus mogen onze composteerbare verpakkingen voorlopig niet mee in het GFT afval.  Dus één pasklare oplossing voor volledig België of Nederland is er jammer genoeg nog niet.

Klik hier om op te zoeken welke verpakking op vandaag bij welk afvalstroom mag in België. Helaas worden composteerbare verpakkingen nog volledig over het hoofd gezien in dit overzicht. Indien u hierover vragen hebt , kijk zeker ook eens naar vraag 14.

Vraag 7: Wat heeft het voor zin als ik de verpakkingen (nog) niet kan composteren?

De aarde heeft eindige grondstoffen. Disposables worden heel kort gebruikt, dus het is logisch om over te schakelen op hernieuwbare materialen die binnen het jaar teruggroeien. Conventionele kunststoffen worden beter gereserveerd voor toepassingen waar ze niet eenvoudig kunnen worden vervangen.

Veel mensen vinden het prettig om plantaardige materialen te gebruiken, wetende dat ze een eenvoudige manier zijn om koolstof te verminderen en hun bedrijf te helpen groen te worden.

Al onze gebruikte grondstoffen zijn CO²-neutraal, ongeacht of de producten uiteindelijk gefermenteerd, gecomposteerd of verbrand worden. En zelfs al worden ze in het slechtste geval verbrand, dan komen er geen schadelijke toxische gassen vrij bij de verbranding.

Maar hier is het opwindende deel. Toen de gebroeders Wright het vliegtuig uitvonden, waren er geen luchthavens. Kijk naar de luchtvaart nu.  Door composteerbare producten te kiezen, kunnen food service bedrijven actief veranderingen in de Belgische recycling stimuleren. Hoe meer composteerbare producten in omloop, hoe sneller we de omschakeling kunnen maken.

Vraag 8: Hoe zit het met zwerfvuil en zeevervuiling?

Recent is er veel media-aandacht voor onze vervuilde zee en de zwerfvuilproblematiek. Wij delen de bekommernis van de publieke opinie over de zee vervulling. De ernst, valkuilen en gevaren zijn nu heel duidelijk blootgelegd en iedereen zoekt nu naar oplossingen. We zijn erg blij dat duurzaamheid eindelijk een voortrekkersrol begint te spelen in het publieke debat.

Naturesse vuilnisbakken Bio Pack

Onze composteerbare verpakkingen zijn gemaakt om conventionele verpakkingen op basis van aardolie te gaan vervangen in een foodservice omgeving.

Een composteerbare verpakking is geen pasklare oplossing voor zwerfvuil en vervuiling van de zee. Succesvolle compostering vereist warmte, zuurstof, microben en vocht. Deze perfecte omstandigheden worden gecreëerd bij industriële composteerinstallaties.

De zee omgeving is echter heel verschillend en biedt niet de juiste omstandigheden om composteerbare verpakkingen kapot te maken. We zijn tegen afval in elke omgeving, op het land of in de zee. Maar composteerbare verpakkingen lossen het probleem van de vervuiling van de zee niet zomaar meteen op.

Composteerbare verpakkingen mogen niet zomaar op straat of in de natuur worden gedumpt! Het is "minder erg" dan een plastic verpakking, maar niet de bedoeling.

 1. Alle afval moet op de juiste manier worden verwijderd en verzameld: maak geen zwerfvuil!
 2. Composteerbare verpakkingen zal niet zomaar gaan afbreken in een zee omgeving of op straat
 3. Bio Pack biedt een zeer breed gamma composteerbaar oplossingen, ideaal voor in (foodservice) omgevingen met beheerde afvalstromen.

Composteerbare disposables moeten dus op dezelfde manier worden aangepakt als alle take away wegwerp verpakkingen. Dus de vraag is: hoe vang je het op nadat het de deur uitgaat?

De juiste vuilbak infrastructuur is nodig, en die moet correct worden gebruikt. Dat betekent dat duidelijke berichten en consumenten voorlichting van vitaal belang zijn om ervoor te zorgen dat wat is verzameld, goed genoeg is om te worden gerecycleerd.

Precies dezelfde uitdagingen (‘vuilbakinfrastructuur + gedrag van de consument) van toepassing zijn op alle recycling - of het nu om plastic bekers, plastic flessen, composteerbare of disposable verpakking gaat. Composteerbare verpakkingen zijn niet de vijand. We vechten dezelfde uitdagingen aan, met hetzelfde doel: beter recycleren.

Vraag 9: Oplossing voor het voedselresten recyclage probleem?

De combinatie van plastic en karton in foodservice verpakkingen zorgt voor enorme uitdagingen inzake recyclage.

Er blijven namelijk heel vaak etensresten in de gebruikte bekers, bordjes en andere verpakkingen nadat ze werden gebruikt. Het vermijden van deze voedselresten is (jammer genoeg) praktisch onvermijdelijk. Deze achterblijvende voedselresten maken de recyclage van de conventionele disposables & verpakkingen erg moeilijk. Dus het resultaat is vaak dat deze verpakkingen met voedselresten worden verbrand of gestort.

Voor deze disposables, bestemd voor het serveren van voedsel, is het logisch om materialen te gebruiken die samen met voedsel kunnen worden gerecycleerd. Met composteerbare disposables is voedsel geen besmetting. De voedselresten zijn zelfs een essentieel ingrediënt in het composteerproces. Dus zo bieden composteerbare disposables een mooie oplossing.

Wat leren we hier uit? Dat in werkelijkheid karton + plastic + voedsel moeilijk kan worden gerecycleerd.

Vraag 10: Hoe zit met het recycleerbaar?

Iedereen houdt van het woord 'recycleerbaar', maar de uitdagingen van het recycleren van gebruikte 'recycleerbare' verpakkingen worden steeds meer in de verf gezet.

De Belgische recyclagecijfers ogen op het eerste zicht spectaculair: vorig jaar recycleerden we 89,1 procent van alle verpakkingen. Dit volgens zegt Fost Plus, het bedrijf dat de inzameling en recycling van huishoudelijk afval in België organiseert.

Met die cijfers noemt België zich de koploper van Europa. Maar is die claim wel terecht?
‘De Vlaamse verwerkingsindustrie herhaalt altijd maar dat zij de allerbeste is. Alleen baseert ze zich voor die stelling op cijfers die niet helemaal kloppen’, zegt Rob Buurman aan EOS Wetenschap. Hij is de algemeen directeur van R­ecycling Netwerk, een coöperatie van verschillende milieuorganisaties. ‘De berekeningen gebeurden in andere Europese lidstaten allicht ook niet volledig correct. Toch blijft het wat wrang om jezelf uit te roepen tot kampioen in het recyclen als je cijfers overschat zijn.’ In juni 2018 gebeurde een factcheck door Recycling Network waaruit blijkt dat de werkelijke recyclagecijfers lager zijn.

Er werd ook een empirisch onderzoek gedaan van Recover, een samenwerking tussen Stad Antwerpen en 11 afvalintercommunales. Dit bevestigt de bevindingen: slechts de helft van de plastic flessen wordt in werkelijkheid gerecycleerd in plaats van 87,7% volgens Fost Plus.

De huidige berekeningen van Fost Plus gaan als volgt: het recyclage percentage is het selectief ingezameld verpakkingsafval (het gerecycleerd gewicht) gedeeld door het op de markt gebracht verpakkingen van de leden van Fost Plus.

Hiermee zijn 4 problemen:
 1. Dit is zelfrapportage dus is er de kwestie van free riders die het afval niet aangeven, OVAM schat dit op zo'n 8%.
 2. Buintenlandse verpakkingen: 5 tot 10% van de verpakkingen in de blauwe zakken worden aangekocht in andere landen, dus niet in België
 3. Er zijn recyclageverliezen (vuil, vocht, materiaal tijdens recyclageproces): voor glas is dat maar 5% maar van plastic is dat 29%
 4. Tenslotte is de sortering en bepaling van het aandeel verpakkingsafval ook niet perfect. Er zullen ook aandelen zijn die geen verpakkingen zijn. Het effect hiervan verschilt per afvalstroom.
We geven even een voorbeeld namelijk aluminium. De productie is erg vervuilend, dus de milieuwinst is groot als het materiaal wordt gerecycleerd. Dat hoeft geen probleem te zijn: aluminium kan goed worden verwerkt. Alleen moet het daarvoor eerst goed opgehaald worden.

Volgens Fost Plus recycleren we bijna 99 procent van het aluminium. Maar slechts de helft van de blikjes belandt effectief bij het pmd-afval. De rest komt terecht op straat, in een openbare vuilnisbak of bij het restafval. Al het aluminium dat niet bij het pmd zit, belandt samen met ander afval in de verbrandingsoven.
Na de verbranding blijft nog maximaal 77 procent van het aluminium over – volgens één thesisonderzoek zelfs maar 33 procent. Het overblijvende aluminium kunnen producenten nog gebruiken, maar pas nadat ze het opnieuw hebben gezuiverd. Het is immers zwaar vervuild met bodemassen en andere metalen. In elk geval kan je het niet meer gebruiken in voedingsverpakkingen. Toch telt dat aluminium mee als gerecycleerd.

Terwijl Europa pronkte met haar groene imago, werden er tonnen Europees afval naar China verscheept. Sinds januari 2018 heeft China de invoer van huishoudelijke kunststoffen verboden en accepteert alleen karton en papier met minder dan 0,5% vervuiling. Andere Aziatische landen overwegen vergelijkbare verboden om te voorkomen dat ze een stortplaats worden voor niet-recycleerbaar afval. In 2016 exporteerde Europa ongeveer 50 procent van de totale Europese oud papier-export naar China. Gevolg is een snelgroeiende Europese afvalberg die Europa nu niet langer kan negeren.

Voedselverontreiniging is immers een groot probleem en de recyclingindustrie maakt zich zorgen dat veel karton en papier niet voldoen aan de Chinese normen.

België zou in 2017 424 000 ton plasticafval naar China hebben gestuurd. Bij kunststoffen is een probleem het gebrek aan vraag naar gerecycleerde kunststoffen in Europa. Hergebruikt plastic kan stinken of is minder stevig. België is de 10e grootste exporteur van plastic afval ter wereld.

Vraag 11: Waar zijn onze producten van gemaakt?
Bio Pack maakt wegwerpverpakking op basis van planten, niet op basis van plastic. Na gebruik zijn ze ontworpen voor industriële compostering met voedselafval. Bio Pack vervangt dus conventioneel plastic met verschillende plantaardige materialen. PLA is bijvoorbeeld een composteerbaar materiaal gemaakt van planten. PLA vervangt het plastic in een koffiebeker, en het is het heldere materiaal in onze koude bekers en veel van onze take-away salade bakjes.

Onze koffie deksels en bestek zijn gemaakt van een hittebestendige variant van PLA. Gerecycleerd suikerriet is een ander praktisch materiaal dat we gebruiken voor onze borden en kommen. Het is bekend als bagasse (pulp van suikerriet), en werkt enorm goed, het houdt de warmte binnen maar houdt geen condens vast. Bovendien is het hernieuwbaar, want het is een gerecycleerd bijproduct van de suikerindustrie.

Meer informatie over onze materialen kan u terugvinden op onze materiaalinfo pagina (klik hier).

Vraag 12: Werken deze plantaardige producten dan even goed als plastic?
Absoluut. Vroeger waren er beperkingen, maar nu veel minder. Horeca kunnen erop vertrouwen dat hun op planten gebaseerde disposables perfect zullen functioneren. Voor de meeste toepassingen kunnen we een groen alternatief aanbieden.

Bio Pack werkt enkel samen met leveranciers die beschikken over uitgebreide certificaten.  

Vraag 13: Hoe snel breken de disposables af na aankoop?

Dit is een vraag die zeer regelmatig terugkomt en waar we jullie gemakkelijk in kunnen gaan geruststellen. Er zijn verschillende factoren nodig om de verpakkingen te laten composteren: vochtigheid, temperatuur, micro-organismen, samenstelling, grootte materialen, beluchting, ...Voor meer details verwijzen we graag naar de composteeromstandigheden in vraag 4.

Bepaalde producten zoals zakken van Mater-Bi gaan sneller beginnen composteren (in een warme, vochtige ruimte bijvoorbeeld) dan zeg maar een CPLA vork.

Maar de verpakkingen kunnen lang bewaard worden mits de juiste bewaaromstandigheden, namelijk best bewaren op:
•    In de originele verpakking
•    Op een droge plaats
•    Op kamer temperatuur (15 – 25°C)
•    Uit het zonlicht en stof
•    Ver van zuren en zouten
•    Niet meteen op de grond of tegen de muren plaatsen

Vraag 14: Kan Bio Pack mij helpen bij het vinden van composteer oplossingen?

Wilt u uw gebruikte disposables effectief gaan composteren? Neem contact op met ons experten om de beste oplossing voor uw bedrijf te helpen vinden. Momenteel is er nog géén eenduidige verwerking en beleid van compostering in België of Nederland. Dus is het nog een beetje zoeken.

We bieden klanten ondersteuning op weg naar afvalvermindering. Indien u graag nog meer informatie wenst, aarzel niet ons te contacteren:info@biopack.be of bel op +32 59 50 90 59.
Ronde bordenVierkante bordenRechthoekige bordenDriehoekige bordenWave bordenReceptie BordenRonde kommenVierkante kommenRechthoekige kommenOvalen kommenFruit en groenten schalenContainers en boxenMini schaaltjesSoepbekersRonde bordenVierkante bordenRechthoekige bordenOvalen bordenDriehoekige bordenZeshoekige bordenRonde kommenVierkante kommenDriehoekige kommenOvalen kommenPresenteerschalenRonde saladebakjesSaladebakjes - deksel inbegrepenHoge shakersSauspottenFruit en groenten bakjesDrinkbekers CPLA bestek - bioplasticCPLA besteksets - bioplasticDrinkrietjes in PLAT-Shirtzakken in biofolieVuilniszakken in biofolieBio opvulchipsHoutwolHouten bestekBamboe prikkersFijne schalen - bootBakvormenChop sticks - eetstokjesDrinkbekersTake away boxIjsbekersBekers voor salades en dessertsServiettenTafelpapierKraft soepbekersWitte soepbekers