| Wie zijn wij? | Klik hier voor andere WebWinkels van ePacking |
Over Naturesse - materiaalinfo

Naturesse verkoopt verantwoord composteerbare producten.Wij bieden duurzame alternatieven voor milieu-onvriendelijke verpakkingen en disposables.

Naturesse nature brand


Het naturesse® merk omvat namelijk enkel producten uitsluitend gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Alle gebruikte materialen zijn ofwel afvalproducten van de landbouw ofwel afkomstig van snelgroeiende hernieuwbare grondstoffen van planten. Dit is een duurzame benadering voor het behoud van fossiele bronnen. Waardevolle reststromen, die anders als afval vernietigd zouden worden, worden gerecycleerd.

Alle gebruikte grondstoffen zijn 100% composteerbaar en, over hun hele levenscyclus beschouwd, CO²-neutraal, ongeacht of de producten uiteindelijk gefermenteerd, gecomposteerd of verbrand worden. Het uitgebreide gamma van naturesse® producten blinkt vooral uit in het aantrekkelijke, kwaliteitsvol product design en is uiterst functioneel.

Suikerriet bagasse

Zoet neveneffect

Onze drang naar zoetigheid heeft een positief neveneffect: de extractie van suiker uit suikerriet zorgt namelijk voor grote hoeveelheden restvezels, ook wel suikerriet bagasse genoemd.

Suikerriet heeft de toekomst als één van de economisch belangrijkste planten in de wereld. Het wordt geteeld in Brazilië, China en India en er komen steeds meer plantages bij in Afrika en Thailand. Suikerriet is een sterk gewas, kan wel wat droogte verdragen en biedt hevig weerstand tegen ziektes. Na het oogsten (minstens 3 keer per jaar) wordt de stengel vlak boven de grond afgesneden. De plant groeit vervolgens weer door en moet pas na 10 jaar vervangen worden. Deze manier van oogsten is dus zelf ook milieuvriendelijk en duurzaam. 

Het geoogste suikerriet wordt in een suikerfabriek verwerkt door het sap er uit te persen. De overblijvende stengelresten, bagasse, werden historisch gezien gewoon op het veld verbrand en dit veroorzaakte daardoor vervuiling.

Deze biomassa recupereren we nu om onze  stijlvolle suikerriet borden, bakjes en kommen te vervaardigen. Suikerriet disposables bieden we aan in 2 kleuren: wit en bruin (ongebleekt). Producten gemaakt van suikerriet zijn licht, maar zeer robuust en zijn geschikt voor koude en warme gerechten. Ons suikerriet tafelgerei kan bovendien worden gebruikt in zowel de diepvries, microgolfoven & gewone oven.

Een optionele biolaminatie, die we in ons gamma sealbare menuboxen gebruiken, zorgt voor een nog effectievere vet- en waterbarrière. Dit maakt het tevens mogelijk om kant-en-klare gerechten voor enkele dagen te verpakken in onze suikerriet menuschalen.

De grootste voordelen van suikerriet disposables op een rij:

- Gemaakt van een reststroom van suikerrietproductie
- 100% composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Zeer sterk, stapelbaar
- Brede temperatuursbestendigheid:
   o Diepvries -25°C
   o Oven 220°C voor 30 min.
   o Microgolfoven 800W voor 10 min.

Zonder een industriële composteringsinstallatie te moeten gebruiken, kunnen bagasse disposables binnen 90 dagen biologisch afgebroken worden op een composthoop. Afhankelijk van de composteringscondities, zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en de grootte, composteren ze meestal nog sneller. 

Palmblad

Puur natuur

Ons esthetisch en kwalitatief palmblad materiaal is hét voorbeeld van hoe mensen kunnen leven van de natuur en er verantwoord mee omgaan.

Onze naturesse® palmblad disposables zijn gemaakt van bladeren van de "Areca" palm, waarvan er in India honderden miljoenen groeien. Deze unieke boom produceert voortdurend bladeren tijdens zijn groeiperiode. Het is een boom van wel 25 meter hoog en het fruit (betelnoot) wordt geoogst en gebruikt. De bladeren kunnen tot 2 meter worden en vallen wel 4 à 7 keer per jaar van de boom. Tot nu toe werden deze bladeren als nutteloos restproduct beschouwd en opgebrand.

Enkel nadat de bladeren van de betel palm opdrogen en zelf op de grond vallen worden ze verzameld en omgetoverd in het stijlvolle naturesse® wegwerp tafelgerei.

Vlakbij waar de palmbladeren op de grond vallen, in een klein dorp Bantwala Taluk in het zuidwesten van India, is de fabriek gevestigd. Hier wordt elk palmblad product gemaakt. Het is niet vanzelfsprekend dat het productieproces direct bij de bron plaatsvindt, maar wel volledig gepast vanuit natuurlijk en menselijk perspectief. Hoewel de verwerking van de palmbladeren makkelijker zou zijn in een drogere regio, zou het niet ecologisch of economisch verantwoord zijn. Door de bladeren meteen in het dorp te verwerken, kunnen de inwoners van een volledige regio zelf in hun onderhoud verzien op lange termijn met hun eigen bronnen. Dit heeft bovendien geleid tot de creatie van ongeveer 500 jobs.

Palmblad volgt de cyclus van de natuur:
1)    Verzamelen: de palmbladeren worden verzameld nadat ze zelf afvallen
2)    Reinigen: de bladeren worden onder hoge druk gereinigd met vers bronwater
3)    Vormgeven: Onder eerlijke omstandigheden worden de bladeren geperst en gesneden
4)    Gebruik: Het stijlvol ontworpen tafelgerei uit palmblad wordt gebruikt
5)    Recycleren: Het gebruikte tafelgerei is volledig biologisch afbreekbaar

Bij het productie proces van het palmblad gamma hechten we niet alleen heel veel belang aan milieuvriendelijkheid, maar ook aan de eerlijke behandeling van de betrokken mensen en de ethisch correcte werkomstandigheden. De fabriek van producten uit palmblad werd bovendien gecertificeerd volgens SA8000, dé standaard voor sociale verantwoordelijkheid. Dit laat ons toe een product aan te bieden dat geproduceerd werd onder eerlijke omstandigheden.

Een SA8000 fairtrade certificaat wordt namelijk enkel uitgereikt aan bedrijven die voldoen aan welbepaalde richtlijnen in de domeinen van gezondheid en veiligheid op de werkvloer, vakbonden toestaan en hun werknemers een leefbaar loon uitbetalen. Deze bedrijven garanderen bovendien om maximale werktijden te bepalen, geen kinderen te werk te stellen en niemand te discrimineren op basis van ras, geslacht of religie. Dankzij dit certificaat kunnen we een product aanbieden dat er niet enkel stijlvol uitziet, maar eveneens onder eerlijke omstandigheden geproduceerd werd. Het gecertificeerde palmblad assortiment is bijgevolg een weerspiegeling van hoe ernstig we onze sociale verantwoordelijkheid nemen: een belangrijke waarde dat erg geapprecieerd wordt door onze klanten.

Onze palmblad producten zijn eveneens gecertificeerd composteerbaar volgens de Europese norm EN13432 en sinds 2015 volgens Nordic Ecolabeling No. 5047 009, het officiële milieu label van de noordelijke landen. Heeft u groene vingers? Even door de shredder halen en deze natuurlijke materialen kunnen zo in de lente opnieuw gebruikt worden in de tuin om de cirkel te gaan sluiten.

Producten uit palmblad zijn ovenbestendig, voedselveilig én vet- en waterresistent, en dit allemaal zonder enige bijkomende coating of toevoeging van additieven. Elk product heeft een eigen unieke structuur en kleur, dit zorgt voor de authentieke en natuurlijke uitstraling van palmblad producten. Het materiaal is zo hard dat geen extra behandeling, zoals laminatie, nodig is.

De voordelen van palmblad disposables:

- Gemaakt van een gevallen palm bladeren
- Fair-trade productie proces (SA8000) direct bij de bron
- 100% composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Voedselveilig en olie- en waterbestendig
- Veilig in oven (tot 220°C) en magnetron (tot 3 min.)
- Natuurlijk en vrij van chemicaliën

PLA (PolyLactic Acid)

Melkzuur als alternatief voor petroleum

Melkzuur klinkt niet alleen smakelijker dan petroleum, het is bovendien beter voor de natuur. PLA staat voor polylactic acid of polymelkzuur en is bio-plastic gemaakt van melkzuur. Het is 100% natuurlijk en bijgevolg hét ideale alternatief voor polyethylenen afkomstig van minerale olie.

Het melkzuur dat gebruikt wordt voor de productie wordt gewonnen uit de fermentatie van koolhydraten. Het zetmeel is bijvoorbeeld afkomstig van hernieuwbare en organische bronnen zoals maïs, maniok en suikerriet. Omdat er enkel voor menselijke consumptie afgekeurde oogsten worden gebruikt vormt PLA geen concurrentie voor de voedselketen. In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om PLA te produceren uit zetmelen volledig afkomstig uit natuurlijk restmateriaal.

PLA is transparant, stevig en onbreekbaar. PLA kan in bijna elke vorm gegoten worden en kan ook gebruikt worden als folie. Ze zijn bovendien lichter dan vergelijkbare producten gemaakt uit klassieke grondstoffen.

PLA lijkt heel erg op gewoon plastic, maar is gevoeliger voor warmte, wat het composteringsproces versnelt. Disposables gemaakt van PLA zijn dan ook geschikt voor koude toepassingen tot 40°C.

Deze producten werden getest en gecertificeerd volgens de Europese norm EN-13432. Dit betekent dat ze binnen 12 weken in een industriële composteringsinstallatie tot kwalitatieve compost kunnen worden omgezet.

De grootste voordelen van PLA op een rij:

- Gemaakt van een plantaardige grondstoffen
- 100% industrieel composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Transparant & glanzend
- Geschikt voor koude drank & voeding (tot ongeveer 40°C)

CPLA Naturesse materiaalinformatie

CPLA (Cristallised PolyLactic Acid)
De voordelen van PLA uitgekristalliseerd

Soms kan een perfect product worden omgezet naar een nóg perfecter product door het (letterlijk) verder uitkristalliseren van de voordelen. Dit is het geval met polylactic acid (PLA), wat de grondstof is voor CPLA (crystallised polylactic acid).

PLA disposables van PLA bestaan volledig uit snelgroeiende grondstoffen. PLA heeft slechts één nadeel: het is niet bestand tegen hoge temperaturen. Een speciale procedure zet PLA om naar CPLA. De grondstof kristalliseert, de kleur wordt melkachtig en het materiaal wordt stijf en warmtebestendig tot 85°C.

CPLA producten van naturesse® worden gemaakt uit pure PLA, er worden geen gemengde samenstellingen gebruikt. Met andere woorden, het is een volkomen puur natuurlijk product.

De grootste voordelen van CPLA op een rij:

- Gemaakt van een plantaardige grondstoffen
- 100% industrieel composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Heel stevig materiaal
- Warmtebestendig tot 85°C

CPLA Naturesse materiaalinfo composteerbaar bestek

Hout, karton, papier & cellulose
Boomproducten uit verantwoord bosbeheer

Zonder bossen zouden we al snel zonder zuurstof komen te zitten. Daarom vertrouwen we op het FSC® certificaat voor al onze producten afkomstig van bomen.

Forest Stewardship Council® (FSC) is een internationale, onafhankelijke non-profitorganisatie die wereldwijd richtlijnen en criteria voor bosbouw opstelt. Die worden vervolgens gebruikt om normen voor wereldwijd bosbeheer te ontwikkelen. FSC Wood zorgt ervoor dat producten afkomstig zijn van een goed beheerd bos dat ecologische, sociale en economische voordelen biedt.

Al ons karton, papier & cellulose is afkomstig uit FSC® bossen. Dit certificaat garandeert dus dat de bossen duurzaam worden beheerd. Cellulose is de grondstof die gebruikt wordt voor het naturesse® gamma van kartonnen producten.

Een extra PLA laag, zoals gebruikt in onze kartonnen bekers, maakt de producten ook warmte- en vochtbestendig. Ze zijn bedrukbaar en beschikbaar in verschillende afmetingen voor een brede waaier aan doeleinden.

Naturesse productie materiaalinfo cellulose hout karton papier

PaperWise

Papier of karton zonder ook maar één boom te vellen!

Elke minuut wordt een gebied met een grootte van 20 voetbalvelden ontbost voor de productie van papier en karton. Maar er is een andere optie: de gewassen die verbouwd worden voor voedsel hebben ook veel oneetbare delen zoals bladeren en stelen. Tot nu toe werden deze bijproducten verbrand of liet men ze gewoon rotten.

Landbouwafval is een uitstekende grondstof voor de productie van karton en papier. PaperWise hergebruikt deze waardevolle grondstoffen: landbouwafval dat anders weggegooid werden en aldus volledig verloren waren.

PaperWise is een nieuwe grondstof van het merk Naturesse: hoogwaardig karton of papier geproduceerd wordt uit cellulose van restproducten. Het volledige PaperWise gamma werd gemaakt van natuurlijke restproducten van op het veld, zonder ook maar één boom te vellen! Het hoeft niet gezegd dat dit gamma zelfs geen FSC® certificaat nodig heeft om te bewijzen hoe duurzaam het is.

Deze producten werden getest en gecertificeerd volgens de Europese norm EN 13432.
Dit betekent dat ze gecomposteerd kunnen worden zonder enige residuen.

Alle PaperWise producten zijn voorzien van een groen symbool dat verwijst naar de natuurlijke oorsprong van de grondstoffen: een abstracte weergave van suikerrietvelden gezien vanuit de lucht. Op deze manier wordt nogmaals benadrukt hoe dicht deze producten bij de natuur staan.

Wij bieden PaperWise zakken voor het verpakken en het makkelijk meenemen van sandwiches, belegde broodjes,... De zakken zijn stevig, composteerbaar en houden uw lunch vers en smakelijk! Verder hebben we ook een breed gamma take away verpakkingen in PaperWise karton.

De grootste voordelen van PaperWise disposables op een rij:

- Gemaakt van landbouwafval van suikerrietproductie
- 100% composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Temperatuursbestendigheid:
   o Diepvries -18°C
   o Microgolfoven
   o Niet geschikt voor vloeibare toepassingen

PaperWise Naturesse productie materiaalinfo

Mater-Bi
Denk gewoon aan al die semi-transparante winkelzakjes of andere zakken en folies die eindigen in de afvalbak. Het zou zeker beter zijn voor de natuur, en voor ons, indien we deze afvalberg zouden kunnen vermijden.

De naturesse® zakken en films zijn gemaakt van plantaardige olie en zetmeel (Mater-Bi), een natuurlijk product dat na gebruik terugkeert naar de natuur. Alle naturesse® zakken en films zijn gecertificeerd volgens de Europese norm EN 13432 en kunnen thuis gecomposteerd worden.

Met andere woorden, de zakken hebben een mogelijk tweede nut: ze kunnen hergebruikt worden als huishoudelijke organische afvalzakken. De zak en film oplossingen van naturesse® hebben ook nog andere indrukwekkende eigenschappen: ze zijn allen ademend, sterk en scheurbestendig.

De grootste voordelen van Mater-Bi op een rij:

- Gemaakt van plantaardige grondstoffen
- Thuis composteerbaar in de composthoop
- 100% composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)
- Te herbruiken als huishoudelijke organische afvalzak

Naturesse MaterBi productie materiaalinfo
Waarom duurzaam?
Gemaakt van hernieuwbare grondstoffen Ons biologisch afbreekbaar wegwerpservies wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals palmblad, maïs en suikerriet, in tegenstelling tot de meeste verpakkingen en disposables die worden gemaakt van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Hernieuwbare grondstoffen zijn afkomstig uit de natuur, vaak zelfs van reststromen die anders zouden zijn verbrand. Zo wordt ons suikerriet servies gemaakt van reststromen die over blijven bij de productie van suiker en wordt ons palmblad servies gemaakt van afgestorven gevallen palmbladeren.

Vermindering van schadelijke CO²-uitstoot
Duurzame verpakkingen zijn CO² neutraal. Gewassen nemen tijdens de groeifase CO² op uit de atmosfeer. Bij compostering van ons wegwerpservies komt er een zelfde hoeveelheid CO² vrij als het gewas gedurende haar leven heeft opgenomen. Ook is de uitstoot van CO² tijdens de productie van duurzame verpakkingen vele malen minder dan bij reguliere verpakkingen. Het gebruik van ons biologisch afbreekbaar wegwerpservies levert dus een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van schadelijke CO² uitstoot.

Vermindering van schadelijk afval
Beheersing van afval is nog steeds een groeiend probleem. Plastic afval komt dikwijls in de natuur terecht en richt daar aanzienlijke schade aan. Het gebruik van biologisch afbreekbaar wegwerpservies is alvast één manier om bij te dragen aan de oplossing. Onze producten zijn namelijk composteerbaar en hiervoor gecertificeerd volgens de Europese norm EN13432. Na gebruik kunnen de producten worden gecomposteerd (waar voorzieningen bestaan) en dienen ze als voeding voor nieuwe gewassen (cradle to cradle principe).

Indien u graag nog meer informatie wenst, aarzel niet ons te contacteren: info@naturesse.be.

Ronde bordenVierkante bordenRechthoekige bordenDriehoekige bordenWave bordenReceptie BordenRonde kommenVierkante kommenRechthoekige kommenOvalen kommenFruit en groenten schalenContainers en boxenMini schaaltjesSoepbekersRonde bordenVierkante bordenRechthoekige bordenOvalen bordenDriehoekige bordenZeshoekige bordenRonde kommenVierkante kommenDriehoekige kommenOvalen kommenPresenteerschalenRonde saladebakjesSaladebakjes - deksel inbegrepenHoge shakersSauspottenFruit en groenten bakjesDrinkbekers CPLA bestek - bioplasticCPLA besteksets - bioplasticDrinkrietjes in PLAT-Shirtzakken in biofolieVuilniszakken in biofolieBio opvulchipsHoutwolHouten bestekBamboe prikkersFijne schalen - bootBakvormenChop sticks - eetstokjesDrinkbekersTake away boxIjsbekersBekers voor salades en dessertsServiettenTafelpapierKraft soepbekersWitte soepbekers